Skip to main content
Jornada Divulgativa Passivhaus de la plataforma PEP. Universitat Jaume I Castelló. Febrer 2019

Jornada Passivhaus a la Universitat Jaume I de Castelló

  • ECCØ notícies

El passat 22 de Febrer va tenir lloc en la Universitat Jaume I de Castelló una nova jornada divulgativa sobre l'estàndard de construcció Passivhaus.

Jornada promoguda per la Plataforma de l'Edificació Passivhaus, que va comptar amb Elena Fortes i Guillem García com a mestres de cerimònia i ponents de la matèria.

La jornada; Els pilars bàsics Passivhaus i un exemple de Rehabilitació Energètica.

La ponència va ser organitzada per la Plataforma de l'Edificació Passivhaus, desenvolupada per Elena Fortes i Guillem García, socis tots dos de la pròpia Plataforma, en la Universitat Jaume I de Castelló, per a un públic eminentment estudiant. En la seva majoria estudiants d'Enginyeria de l'edificació. A més entre els presents va haver-hi personal docent el qual va mostrar gran interès per la matèria.

La sessió va estructurar-se en dos blocs, el primer centrat en aspectes més genèrics i introductoris com són els pilars bàsics de l'estàndard de construcció Passivhaus i una segona part més pràctica mostrant un exemple de construcció Passivhaus, en concret de la Rehabilitació energètica d'un habitatge.

Els 5 pilars bàsics de l'Estàndard Passivhaus:

Guillem García, aparellador Passivhaus Designer es va ocupar a desenvolupar la primera part de la sessió destinada a explicar els principis i virtuts de l'estàndard passivhaus. Per a això es van enumerar i es van desenvolupar els cinc pilars bàsics en els quals es basa l'estàndard d'edificis passius, i els avantatges que posseeix enfront d'una construcció tradicional: Hermeticidad, absència de ponts tèrmics, gran aïllament tèrmic, ventilació de doble flux i finestres d'altes prestacions.

Tot això per a la consecució d'edificis altament eficients. S'estima que les cases passives redueixen la demanda energètica fins a un 90% respecte a una construcció tradicional, suposant un estalvi energètic extraordinari. Resultant d'altra banda hàbitats de gran confort i salubritat que milloren sense cap dubte la qualitat de vida dels seus usuaris.

L'estàndard Passivhaus destaca, sens dubte, com l'estàndard de construcció que garanteix la realització d'edificis de consum gairebé Ø. ECCNZ

Exemple de Rehabilitació Energètica: Enerphit

Pel seu costat, Elena Fortes, Arquitecta Passivhaus Dessigner, i Delegada de la Plataforma Passivhaus a la Comunitat Valenciana, es va ocupar a desenvolupar un cas pràctic. En concret de la rehabilitació energètica d'un habitatge, on els beneficis de la construcció Passivhaus també són altament efectius. En aquest cas es parlem de l'estàndard Enerphit, que seguint els mateixos criteris Passivhaus per a obra nova, s'apliquen adaptant-se a la rehabilitació energètica d'edificis. Els resultats són semblants encara que no tan exhaustius com els que es plantegen per a una obra nova, en el qual els condicionants inicials són menors.

Després de l'exposició, tots dos ponents van atendre les preguntes que van fer els assistents acosta les qüestions tractades.PEP. Plataforma de l'Edificació Passivhaus
Pots Consultar aquí el web: www.plataforma-pep.org
La Plataforma PEP és una associació que promou i difon l'estàndard Passivhaus a Espanya, formant a tècnics i professionals en edificació, i establint una metodologia de certificació i control Passivhaus a Espanya.